Morocco - Paradise Valley

En eftermiddag tog vi bilarna och körde ut till ett ställe som heter Paradise Valley - namnet gör stället verkligen rättvisa. Jag tror aldrig jag varit på en plats där jag känt ett sådant lugn. Underbar omgivning och långt ifrån civilisationen, bara omgiven av härliga människor och fin natur.

Från Taghazout körde vi i cirka en timma in i landet, mot öknen och bort från kusten, för att komma till denna plats. Vi parkerade bilen och fick gå och konka på all packning och mat de sista tjugo minutrarna. Väl framme vid "campet" blev vi bjudna på mint tea, vilket är det godaste teet jag någonsin druckit. Mint te är inte bara en dryck i Morocco - det är ett tecken på gästfrihet, vänskap och tradition. Eftersom denna dryck är så populär så serveras det hela dagen, efter varje måltid och med varje samtal.
 
Efter den heliga te-stunden var det dags att gå ut på jakt efter ved så vi kunde hålla värmen och laga mat till kvällen. Hela kvällen satt vi sedan runt brasan och pratade, spelade gitarr och sjöng. Supermysigt! Hälften av gänget sov i tält och hälften sov under öppen himmel runt brasan.
 
Dagen därpå vaknade vi upp tidigt för att bege oss ut på äventyr. Vi vandrade och klättrade upp längs med floden som rinner i dalen. På vägen hittar du vattenfall, naturliga rutchbanor och pooler du kan hoppa i från höga höjder.
 
När floden tog slut fortsatte vi upp i dalen för att komma till en grotta som Amine hade pratat massor om. Han beskrev det som en lätt match att gå in där, vi skulle bara behöva "krypa lite". Målet med att gå in i grottan var att komma till en pool där vi skulle kunna bada och smörja in oss i en lera som var världskänd för att göra underverk för huden. 45 minuter skulle detta äventyr ta, fram och tillbaka, och sure tänkte vi, kul grej! 

Luften inne i grottan var så varm och kvav så det var sjukt svårt att andas, samtidigt som man var väldigt ansträngd eftersom det var svårt att krypa sig fram i grottan bland alla stenar och lera. Svetten bara rann! Vägen blev dessutom bara svårare och svårare och tillslut kom vi till en "vägg" som vi skulle klättra upp för. Amine var duktig och guidade oss upp och med lite om och men var vi alla uppe. Nu hade gått mer en en timma och vi undrade hela tiden när vi skulle vara framme - Amine sa hela tiden "15 minutes only". Mitt i grottan säger han att vi nog måste stanna för att samla lite krafter, och att vi även var tvungna att släcka lamporna så vi skulle ha batteri att komma ut ur grottan igen. Då kom paniken inom mig... Kommer vi någonsin komma ut!? Kändes precis som jag var i skräckfilmen "Instängd" eller "Sanctum". Vi fortsatte längre och längre in, fladdermöss kom flygandes här och där och snuddade vi huvudet. Tillslut nådde vi den omtalade poolen och leran. Gången dit så trång att jag inte ens nådde fram, de var tvungen att langa bak lera så jag också kunde smörja in mig. Sedan väntade en lång väg tillbaka där vi skulle ta oss förbi alla hinder som vi passerat på ditvägen. Att se dagsljuset efter cirka tre timmar var  nog den skönaste lättnaden jag haft på länge. Denna grott-upplevelse är nog en av de roligaste upplevelserna jag varit med om även om det var sjukt jobbigt och läskigt just då!