Filippinerna

Kan inte säga det för många gånger utan jag bara älskar denna plats på jorden, så otroligt vackert och människorna är helt underbara. Till stor del beror det nog på det kristallklara blå vattnet och de fina öarna och stränderna du kan hitta överallt, och jag är riktigt svag för dessa ställen. Att det dessutom inte alls är så turistigt var ett stort plus i mina ögon.
 
Eftersom det inte är så turistigt i Filippinerna får man räkna med att resorna tar en hel del tid. Alla bussresor jag gjorde var på lokalbussar och om man hade tur hamnade man på en buss med AC, och hade man ännu mer tur fick man sitta ner. Tidtabell är inget att tänka på och även om det finns en är de aldrig uppdaterade till den senaste verisionen. Räkna med många långa obekväma timmar.

Från en väldigt lång och obekväm bussresa i Kambodja
 
Filippinerna består av 7107 öar och det säger en hel del om hur krångligt det är att resa runt. Buss, båt, flyg, båt, tricycle, buss, båt och så vidare. Jag kan fortsätta babbla i en evighet. Det krävs mycket energi och under mina två veckor tror jag nästan jag spenderade tre till fyra dagar med att enbart resa mellan olika platser. Jag kan lova det att det är sååå värt det dock när du kommer fram till alla paradis.
 
Min resväg
 
Det absolut bästa sättet är att flyga mellan öarna. Såklart kostar det en del men du sparar så mycket tid. Jag flög totalt fyra gånger och betalade ganska exakt 500 kronor för varje flyg. Det finns ett antal flygbolag du kan flyga med inrikes men jag flög med Cebu Pacific alla gånger. Själv är jag nöjd med dem eftersom allt flöt på för mig men jag träffade en hel del som sa att de alltid var försenade, vilket kan vara väldigt irriterande.
 
 
När jag reste genom landet kände jag på något sätt att jag saknade något. När du reser genom de andra länderna i Asien är det så stor kulturskillnad eftersom de flesta länder är muslimska eller buddhistiska. Filippinerna är till 92% kristna och det var nog det jag saknade lite, kulturen från en religion långt ifrån våran. Jag tycker det är så charmigt på något vis med alla tempel och krusseduller de har överallt!
 
Maten var även något jag inte var så förtjust i. Som ett stort fan av Thai-mat var maten väldigt smaklös och enformig. Ris med kyckling eller griskött serverat med lite soya. Gud så trött jag var på ris efter dessa två veckor!
 
 
Om du gillar dykning är FIlippinerna ett paradis för dig! Jag gjorde fyra dyk här och jag har nog aldrig dykt på finare ställen. Du kan dyka/simma med valhajar, se stora sardinstim, dyka med threshersharks eller med stora sköldpaddor. 
 
  
Boracay var min första destination. Jag flög in till Manila, huvudstaden, men eftersom jag var helt själv och många sagt att det inte var så säkert i Manila flög jag direkt till denna ö. Mina förväntningar var inte så höga eftersom jag hade hört att det var väldigt turistigt, men jag ville se det med egna ögon. Visst, det är väldigt turistigt om man jämför med resten av Filippinerna, och priserna är nästan dubbla, men jag älskade det ändå. Du har en underbar strand, det finns massor med aktiviteter och om du vill festa kan du göra det, annars tar du det bara lugnt i hängmattan eller på en mysig restaurang. 
 
I Boracay bodde jag på ett mysigt hostel som hette Frendz resort. Där träffade jag fyra svenskar och en engelsk tjej som jag hängde med i några dagar. Vi hängde på stranden, åkte till spiderhouse, festade och tog en segelbåtstur. 
 
 
Från Boracay hade jag ett flyg bokat till Cebu men hade ingen aning om vart jag skulle spendera mina sex dagar därifrån. Som tur var fick jag med mig den engelska tjejen Katy och vi flög dit tillsammans. När vi kom dit satte vi oss på en fullproppad buss ner till Moalboal där vi gjorde lite dykning. Efter två dagar där rörde vi oss ner mot Apo Island som vi hade hört skulle ha helt underbar dykning. Två nätter stannade vi på denna lilla ö och det var nog kan jag säga eftersom de endast hade tre timmars el om dagen. Chill tänkte vi först, men sen när vi insåg att inte ens fläkten i rummet skulle fungera under natten blev det lite jobbigare. Maj, då vi besökte denna ö, är nämligen en av de varmaste månaderna och jag skojar inte när jag säger att temperaturen var cirka 30 grader på natten. Hade trots detta en underbar vistelse och jag rekommenderar alla att åka dit! Dykningen är trots allt den bästa jag upplevt och vem tackar nej till fina färgglada koraller fullt med fina fiskar och stora sköldpaddor överallt?
 
 
Efter mina sex dagar som jag spenderade runt Cebu flög jag till Puerto Princesa för att direkt hoppa på en buss mot El Nido. Här hade jag sådan tur att jag träffade några tyskar och en engelsman på flyget som också skulle till El Nido, så vi fyllde snabbt och smidigt upp en minibuss. Tyvärr kunde jag bara spendera två dagar i detta paradis och det gjorde vi genom att hyra en privatbår och åka ut bland alla öar. Det är nämligen här de flesta av Robinson-avsnitten har spelats in så ni kan ju tänka er hur vackert det är! Andra dagen hoppade vi alla in i två tricyclar som tog oss på väldigt bumpiga vägar till en beach som hette twinbeach. Här spenderade vi hela dagen lekandes med en volleyboll på beachen för att sedan hamna hos localsen för att ta skydd mot regnet som öste ner. När det senare sprack upp fick vi se en underbar solnedgång!